Mit tegyél, ha elkóborolt a demens beteg

 

Ha elkóborolt a demens, a legfontosabb, hogy ne pánikolj!

Első lépés - nyugalom. Egy demens beteg ápolójának minden vészhelyzetre fel kell készülni. Ráérsz akkor idegeskedni, ha már  túl vagytok rajta, most tiszta fejjel kell gondolkodni.

1. lépés - szomszéd, közeli ismerősök, bolt.

2. Ha nincs, akkor értesíteni kell a rendőrséget, megjelölve esetleges megtalálási helyet. Ehhez persze ismerni kell. Miről beszélt sokat mostanában, közel van-e gyermekkori, vagy netán ifjúházas lakhelye. Esetleg szóba jöhet még a temető, ha valaki számára fontos ember fekszik ott.

3. Ha szóltatok a rendőrségnek nézz körül a szobájában, nézegetett-e fényképeket mostanában, mert ha igen, akkor elképzelhető hogy ott lesz a megfejtés is. 

4. Sokszor hagyják otthon a mobilukat, de vannak akik inkább a vonalas telefont részesítik előnyben. Nézd meg, kiket hívott az utóbbi napokban, főleg a mai nap. Ez nagyon lényeges.

5. Ha van ilyen, akkor próbáld meg felhívni az illetőt - van esélyed, hogy nála lesz, vagy kóborlása után megpróbálja felkeresni. Szólj neki, hogyha megteszi - feltétlen értesítsenek.

6. Gondolkozz, hová jár szívesen, mikor sétálgattatok miről beszélt - hová kellene eljutnia még, mit szeretne. Ha van ilyen - vagy nézzetek el gyorsan kocsival, vagy hívjátok a rendőrséget a friss információval. 

7. Nézz szét a ruhái között mit vitt magával. Semmit nem jelent, ha sokat, az sem, ha csak a rajtalévőket - hisz nem gondolkodik logikusan. De legalább tudod, hogy az időjárásnak megfelelően öltözködött-e fel.  Ha igen, akkor van remény, hogy nagyjából tiszta fejjel cselekszik, s akár magától előkerülhet.

Ha mégis zavartan távozott, akkor próbáld magad azzal nyugtatni, hogy a legtöbb demens kaland pozitív végkifejlettel szokott zárulni.

Aztán ha megtaláljátok, vagy hazahozza a rendőrség, esetleg ő tipeg haza néhány órán belül - a világért ne dorongold le,hogy minek, meg amúgy is csak az idegességet okozza már mióta.... 

Örüljetek neki, hogy hazajött, kérdezzétek meg mi történt a kiruccanás után, és mondjátok el neki, hogy nagyon féltetek, hogy nem talál haza, és ha máskor eszébe jut ilyen kiruccanás, akkor szóljon nektek - és segítetek. Ha együtt mentek demens betegeddel, még érdekesebb is lesz.

Fotó

Megjegyzések