Életveszélyes állapotok - vérzés



 Talán ez az az egészségügyi probléma amivel szembesülve pánikszerűen próbálunk orvosi segítséget hívni ösztönösen.  A vér az rosszat jelent, orrvérzésen és ilyen-olyan hámsérüléseken kívül szinte biztos, hogy már vesszük is elő a telefont, ami kifejezetten jó döntés. 

A vérzés lehet látható, szabadba ürülő, de sok esetben csak a tünetek utalnak a sürgősségi állapotra. 

Ha például az agy és a koponyacsont közötti agyvizet tartalmazó rés, vagy a szintén agyvizet tartalmazó agykamrákban vér gyülemlik fel, nagy eséllyel "csak" tüneteket észlelünk.  Nagyon sok idős ember szed véralvadásgátlót keringési, szívprobléma miatt. Ez rendkívül jó gyógyszer, viszont többszörösére lassítja a véralvadást egy kisebb koponyasérülés is életet veszélyeztető állapot lehet, vagy bármely olyan folyamat szervezeten belül, ahol a betegség lefolyása idején előfordulhat kisebb vérzés. Ezért minden esést vegyünk nagyon komolyan, eszméletvesztés esetén mindenképpen hívjunk mentőt, de ha ilyen tünet nincs, akkor is fokozottan figyeljünk a betegre legalább egy napig.

Láthatunk a vizeletben vért, ez általában frissnek hat, de előfordulhat olyan is, hogy alvadt vér formájában távozik nagyobb mennyiségben, nőknél lehetséges alhasi szervekből eredő vérzés. És ott a tápcsatorna, melynek felső szakaszából szájon át ürül legtöbbször, ilyenkor a beteg vért hány, mely friss, tehát még piros, néha azonban az állaga hasonlít a kávézacchoz. Az alsó szakaszból eredő vér állaga alapján nagyjából be lehet határolni hogy mely területről származik. Ha a széklet fekete akkor a bélrendszer felsőbb szakasza általában az eredet, ha a széklet külseje vérrel bevont, nagy eséllyel aranyeres a beteg, de származhat kicsit nagyobb  mennyiségű vér is aranyérből székeléskor, ha az probléma belső, mert a végbélszakaszon van egy rész, ahol könnyebben felgyűlhet ez a váladék. Mindenesetre ilyenkor sem kell legyinteni, hogy majd minden embernek van aranyere, mert ha a vérzés sokszor fordul elő, vagy ritkábban, de akkor nagy mennyiségű - a beteg rövid úton vérszegény lehet, hisz már sokkal lassabban kompenzál minden problémát a szervezete. 

Sok idős ember demensként már nem szedi megfelelően a véralvadásgátlókat, mondjuk nálunk az otthonban sikerült egy horrorisztikus értéket összehozni valahogy, nyolc körülit. Egy egészséges ember véralvadás értéke 1. Az övé ennek nyolcszorosa lett.... Mivel ő műbillentyűs volt, a normál érték nagyjából háromszorosa volt a vérhígulás kívánt  aránya, az a nyolcszoros arány azonnali megoldást igényelt, melyet végül az otthon körzeti orvosa oldott meg, s utólag értesítettek bennünket az esetről - gondolom nem véletlenül. Nagy eséllyel más gyógyszer szedése is bekavart, tapasztalat - minden antibiotikum szedés után  volt egy kis "kavar" e téren, egy-két labovizsgálatra szükség volt, új gyógyszerbeállításra hogy végre normalizálódjon az értéke. 

Sok idős ember a fájdalomcsillapítókat úgy kapdossa befele, mintha azok cukorkák lennének, ráadásul meg vannak győződve róla, hogy ártalmatlan kis pirulák, akár evés nélkül is simán, szinte kötelező szerként fogyasztják, holott bizony ha nem óvatos az ember előfordulhat hogy gyomorvérzés lesz idővel belőle, de lehet egy vérzés oka bizonyos gyulladáscsökkentő szerek szedése (ezt is szívesen alkalmazzák az idősebbek belenézve a gyógyszeres fiókba - felhasználva a maradékokat akár egy ártatlan torokfájásocska esetén is).

A lényeg hogy előfordulhatnak  látható, és rejtett (hozzáértők úgy mondják: okkult) vérzések. Ilyenkor ez a vérmennyiség nyilván hiányzik a keringésből. És mivel az ő érrendszerük már nem olyan  rugalmas az újratermelődésig nem tudja kompenzálni a hiányt. 

Ha betegünk feltűnően sápadt, gyenge, a bőrét hidegnek érezzük, szája halványabb, alsó szemhéját lehúzva épp csak rózsaszínes a szem alatti rész mérjük meg a vérnyomását, és ha az alacsony  nézzük meg a pulzusát is. Egy egészséges embernél ha rányomunk kicsit az ütőérre ugyanúgy "ver" tovább. Ha valakinek viszonylag nagyfokú vérzése van, akkor elég könnyen el tudjuk nyomni a pulzust, hisz az érben keringő vér mennyisége viszonylag radikálisan lecsökkent. Hívjuk  a mentőket. De ha nem alacsony a vérnyomás akkor sem árt rövid időn belül orvoshoz fordulni, mert a jelenség semmiképp nem természetes. 

Az a probléma még a demenseknél, hogy sokszor nem is észlelik a fájdalmat, de legalábbis nem tudatosul bennük. Egy egészséges ilyen téren szól, hogy itt fáj, ott fáj - egy betegtől ez nem várható,  mindenképp sokkal ritkább. Ezért  nem biztos hogy nyomással, tapintással rájöhetünk a probléma eredetére. Hagyjuk ezt inkább az orvosokra. 

Fontos, hogy minden ájulásnál, ami észérvekkel nem magyarázható - hívjuk a mentőket. Ha egy vérzés picit is komolyabb az egyfajta stresszreakciót indít be  a szervezetben, mert így biztosítható a szervek megközelítőleg normális működése. Ennek viszont az a hátránya, hogy sokkhoz vezethet. Ami egy idős, amúgy is legyengült betegnél végzetes lehet.

A tünetekből nagyjából lehet tudni, hogy mekkora mennyiségű vért veszített hozzátartozónk.

 Egészen nagyjából háromnegyed liter vérveszteségnél szinte semmi tünetet nem észlelünk. Viszont aki ennyi vért veszít sajnos van "esélye" többre is, de ha nincs a betegnek tünete még legalább annyiban nyugodtak lehetünk hogy a mentő kiérkezéséig remélhetőleg elérünk...

E felett, nagyjából dupla vérveszteségnél már jól körülírható tünetek vannak. A pulzus gyors, a vérnyomás diasztolés értéke is növekszik. Sok ember ha megkérdezik mennyi a vérnyomásod annyit válaszol rá, 120, vagy mondjuk 160. Ez persze csak az egyik érték, mégpedig a szisztolés, a per utáni a diasztolés legalább annyira fontos. Az orvosok jól következtethetnek belőle például a szív állapotára. És mint látjuk vérzésnél is van fontossága.  A normális alsó érték nagyjából  maximum 85 körüli, 90 fölött már valami problémát jelez.

Ekkor már érezhető főleg a végtagokon a bőr hidegsége, sápadt lehet a beteg, néhol kékülhet a bőre, hisz rossz, gyenge a vérnyomás, kevés oxigénhez jut. Épp ezért a légzése is gyorsabb az átlagostól. 

Ha valaki ettől is több vért veszít, azt már nagyon komoly tünetek kísérik.(kb.2 liter)  A vérnyomás kifejezetten alacsony, a beteg már zihálva veszi a levegőt, és a gyenge oxigénellátás miatt már nincs teljesen öntudatánál, zaklatott, ideges, zavart elmeállapotú. Bőre hideg verejtékes és szinte falfehér, a karok, lábak hidegek, a szervezet azon dolgozik hogy a létfontosságú szerveket ellássa vérrel és ezzel együtt oxigénnel. 

Amennyiben ennél is súlyosabb vérzés lép fel, és saját vérmennyiségének 40 százalékát elveszti, akkor rendkívül gyors szakorvosi ellátásra van szükség, maximum negyedóra áll rendelkezésre. A vérnyomásmérő ilyenkor már nem tudja feladatát ellátni, nem érezhető a pulzus sem tapintásra, és elkezdődik a szervek leállása, mert már annyi vér sincs a szervezetben, hogy legalább ezeket ellássa a szervezet.

Átlagos ellátás során szerencsére utóbbi esetekkel nagy eséllyel nem találkozhatunk, de jó tisztában lenni vele, mert orvos, mentő hívásakor nagy segítséget nyújthatunk azzal, hogy a tüneteket jól ismertetjük. Hisz az esetre felkészülve érkezhetnek. 

És azért az sem elhanyagolható, hogy ezen ismeretekkel mi is nyugodtabbak lehetünk, hogy szükség esetén a lehető leghathatósabb segítséget adhatjuk betegünknek.

Fotó: Pixabay

Megjegyzések