Példaértékű Idősotthonok - Hajdúszováti Református Egyházközség Idősek Otthona

 


A Hajdúszováti  Református Egyházközség Idősotthona nagyon jó hírű, a környékünkön biztos, hogy a legjobbak között van -  még nem találkoztam olyannal, aki kritikával illette volna.  Pedig ez nagy szó.

Én is csak ajánlani tudom, rokonságunkból volt aki itt élt utolsó éveiben, és maradéktalanul mi is, és az ápolt is meg volt elégedve az ellátással.  

Nagyon kellemes a környezet, kedvesek a nővérek - nem csak szlogen, valóban családias a hangulat. 

Mint minden jó hírű otthonba itt is időbe telik míg bekerülhet az ellátott, sokan jelentkeznek. Érdemes letisztázni előre családon belül, ha a beteg szívesen választaná ezt az intézményt, és a kérelmet - mint minden más hasonló intézménybe - időbe be kell adni. Ugyanazok a feltételek, mint bármely más otthonban - minimum 4 órás gondozást igénylők vehetik igénybe, vagy középsúlyos demenciában szenvedők, ez utóbbiról nyilván szakvéleménnyel. 

A térítési díj nagyon kedvező - főleg a magánotthonokkal összehasonlítva - a jövedelmének a 80 %-a, ami azt jelenti, hogy 20 százalékot pluszban magára költhet, lesz egy kis saját tartaléka. 

Több, mint 17 éve adták át az otthont - és nem csak Hajdú-Bihar megyéből, hanem az egész országból várnak lakókat. 

Hajdúszovát amúgy Debrecenből könnyen megközelíthető, hisz mindössze 9 km-re van, s ugyanekkora a távolság Hajdúszoboszlótól is. 

Az otthonban rendszerint 58 idős ember él, köztük demens és Parkinson-kóros betegek is. 

Ha valaki cukorbeteg, vagy magas vérnyomásos - az sem gond, megfelelő diétát is biztosítani tudnak, hisz saját üzemi konyhájuk van.

Az épület háromszintes (földszint, emelet, tetőtér), vannak 1, 2, és 3 ágyas lakosztályok. Mindegyik szobának van egy kis előszobája, és külön fürdőszobája. A szobákban van nővérhívó, saját vonalas telefon, és televízió is.  

Az épület akadálymentesített, és lifttel is ellátott. 

Van egy jó kétszobányi, 52 négyzetméteres társalgó és, az étkező pedig hatalmas ablakaival a parkra néz, szép méretekkel rendelkezik, higy 92 négyzetméter alapterületű.

A lakók biztonságban érezhetik magukat, mert nővérhívó használata esetén fél perc alatt bármelyik szobába odaér az ápoló, direkt így van kialakítva az épület. 

Van gyógytornász, mentálhigiénés szakember, és lelkész is természetesen. 

Az otthon egy gyönyörű, 1 hektáros parkban található, ahol sétányok, padok, pihenők biztosítják a nyugodt beszélgetést, pihenést, feltöltődést. 

Természetesen ha valakinek szüksége van rá tudnak biztosítani ruhát, ágyneműt..., minden lakóra takarítanak, mosnak, a ruhákat szükség szerint vasalják is. 

Az abszolút természetes, hogy a felügyelet 24 órás, és a dolgozók mind szakképzettek. A lakók egészségi állapotáért orvosuk felel, rendszeres orvosi vizsgálaton vesznek rész, és a szükséges vizsgálatokat, kezeléseket is intézik, és a dolgozók ápolják a bent lakók lelkét is... 

Természetesen megkapják szükséges gyógyszereiket, ha szükséges pelenkával és más gyógyászati segédeszközzel is ellátják megfelelően őket. 

Az időseket családtagnak tekintik, egy nagy közösséget alkotnak, így megemlékeznek minden lakó születésnapjáról, népnapjáról, megülik a családi ünnepeket, de ugyanúgy megemlékeznek az egyházi ünnepekről is. 

Ha van lehetőség még várni az ellátásra, akkor  jó megoldás, merem ajánlani.

Telefonszámuk: +3652559235   -    +3652559236 - Van email-címük is - ferenci.pal@t-online.hu 

Címük pedig: Hajdúszovát - Sallai utca 4.szám

Fotó: Mapio.net

Megjegyzések