Mosdatlan, koszos a ruhája...Miért kell szégyenkeznem miatta?

 

Mit tegyek? Figyelmeztessem? Ha megteszem az a baj, ha nem, akkor meg neki is, meg nekem is kellemetlen lehet.

Először is nem árt elgondolkodni, hogy rövidesen elérkezik az idő, amikor már nem lehet napközben sem egyedül hagyni. 
Ha egy az egyben megmondod neki, hogy koszos vagy, büdös vagy - akkor csal a lelkébe taposol, még akkor is ha igazat mondasz.
Nem azért nem mosdik, öltözik át,  mert lusta.
Vagy simán elfelejtkezik róla, vagy pedig kisebb gondja is nagyobb annál, mert épp depressziós. 
Egyik esetben sem segít egy letolás.
Helyette készítsetek egy napirendet, aminek betartására akár telefonon is figyelmeztetheted - persze kedvesen. 
Mielőtt elindulsz dolgozni már kirakhatod az aznapi ruhát - persze úgy hogy tudjon róla hová tetted, és mi az ok hogy kitetted - átöltözni kell. 
Fürdőszobába kitehetsz cetliket, mosdás, mosdás után törölközés. Törölközés után  dezodor használat. Vegyél elő tiszta ruhát! Öltözz át!
Ám ha depressziós, akkor nem fog így együttműködni, mert csak a saját világában él, épp a lelki sebeit pátyolgatja.
Elképzelhető hogy mostanra tudatosult benne hogy baj van, és pillanatnyilag értelmetlennek lát mindent.
Ilyenkor semmihez sincs kedv. Nem csak a tisztálkodással, átöltözéssel lesznek bajok, hanem az evéssel, ivással, alvással is.
Lehetne rá legyinteni (mással is előfordult már) - de nem szabad. 
Fontos, hogy mihamarabb eljussunk orvoshoz vele, de hívhatunk ingyenes lelkisegély számot is, hogy pont abban az esetben mi lenne a legkézenfekvőbb lépés. 
Esetleg a körzeti orvossal is beszélhetünk - de ők annyira nem naprakészek jelen kérdésben, és legtöbbször nem is érzik maguknak a problémát. Sokuk nagy eséllyel meghúzná a vállát, hogy "De hát a demencia és a depresszió összetartozik". 
Ha látjuk hogy baj van, akkor már csak azért is érdemes elmenni szakorvoshoz vele, mert így legalább látja pszichiáter és ha valóban demencia, akkor legalább nem a súlyos időszakban kerül  szakember közelébe, a depresszió kezelése mellett megállapíthatja ha valóban demens a beteg, és kitalálhatják azt a módszert amivel még jó darabig megfelelő szinten élhető az a bizonyos nagybetűs Élet.
És még egy. Nem kell szégyenkezned miatta, mert hidd el - a környezete már régen tudja, hogy valami baj van, csak tapintatból nem szólnak. 

Fotó: Pixabay


Megjegyzések