Mit jelez a beteg, ha állandóan menne?

 


Mit tehetek?

Nem olyan bonyolult dolgok ezek, mint ahogy első pillanatban látszanak. Egy demens beteg agya sem jár másképp, mint egy átlagemberé, csak   főleg az érzései maradtak, és halvány foszlányok a múltból. 

Te ha útnak indulsz - milyen célból teszed? 

Jó...persze..., ritkán előfordul hogy csak sétálgat az ember, nézelődik, de általában a menetelnek valami célja van. 

Munka, vásárlás, látogatás, unoka, gyerek, orvos, bank, bármi... Csupa intézni való. 

És miért intézed ezeket a dolgokat?

Mert felelős vagy magadért, családodért, és a társadalomból még sok emberért. 

Hát ő is pont ezért indulna. 

Ott van még valahol, hogy egykor ő is felelősségteljes ember volt, rendezte ügyeit, megtett mindent azért, hogy jobb legyen. Kezében volt a sorsa. 

Ezt az érzést, ezt a tudatot most elvesztette, s mindent megtenne azért, hogy ismét érezze.

Ezért aztán néha úgy érzi - most útnak kell indulnia, mert ez a dolog is, meg az is csak is őrá vár. És hidd el, hogy erről nem fogod tudni lebeszélni. Legjobb, ha meg sem próbálod.  

Sok ember egyszerűen csak visszavágyik a múltba, a régi szép időkbe és azt keresi. Ha észreveszed, hogy mehetnékje van - indulhatok el közösen arra, amerre ő menne. Előbb-utóbb elfárad, vagy elterelődik figyelme, és indulhattok haza.

Nézegessetek gyakran régi fényképeket, ha van videókat. És beszélgessetek róla. Nem baj, ha már milliószor megkérdezted, hogy azon a régi képen az a szőke hajú gyerek kicsoda, kérdezd meg millió egyedszer, és ő ismét szívesen elmondja. Ezekkel a régi képnézegetésekkel visszarepíted a múltba. Abba az időbe, amikor még minden jó volt, amikor egészséges volt.... Hisz te is azért nézegetsz régi filmeket, felvételeket - mert addig is újra átéled a hozzá fűződő   emlékeket. 

Ha vannak olyan helyek, ahol már rég járt és te nem tudsz mutatni róla fényképet, akkor kotord elő a gépen a Google Earth-t, vagy a Google Maps-ot, hátha megvan még a régi ház, vagy a környék ismerős.  Hidd el, ez nagyon jó pont lesz. Tudni fogja, hogy mellette állsz, hogy jót akarsz neki. 

Ha mesél régi emlékekről - azzal kapcsolatban keress valamit elő a neten. Régi felvételeket találhatsz a Fortepan-on, ajánlhatom csak, olyan emlékeket tud előhozni amiről akár egy délután eldiskurálhattok, de ha nem - akkor is szereztél neki pár kellemes órát. És ez a legfontosabb. 

Fotó: Pixabay


Megjegyzések