Mit jelent "demensül" az, hogy "ellopták"?

 


Egy demens beteg jóval többször használja ezt a kifejezést, mint egy átlagember.

De nem mindig abban az értelemben, ahogy mi ismerjük.

Egy átlagember akkor használja ezt a szót, ha biztosan tudja, hogy az a bizonyos tárgy amit már egy ideje nem talál nem csak elveszett, hanem valaki rossz szándékkal eltulajdonította.

Természetesen egy demens  is használhatja ennek a szabálynak megfelelően, tehát ha kicsit is ésszerű amit mond ápoltunk, akkor ellenőrizzük le, nincs-e véletlenül igaza, ne legyintsünk rá automatikusan. 

Vannak olyan esetek, amikor téveszme, tévképzetek  befolyásolják gondolkodását, ennek hatására azt hiheti, hogy meglopták. Kereshet akár egy rég elajándékozott karláncot, vagy olyan dolgot, ami akár nem is az övé volt, csak valami miatt fontos volt számára, vagy gyermekkorából bukkan fel egy emlék, amikor számára fontos tárgyat elhagyott, és azt most úgy éli meg, hogy ezt tulajdonították el tőle, ha nem történt volna meg, akkor most itt lenne.

És adódhat ez a szóhasználat abból az okból is, hogy a beteg már nem találja a megfelelő kifejezéseket, egy-egy történésre már nem odaillőt használ. 

Gyakran előfordul, hogy valamit "jó helyre" elrak, hogy nehogy eltűnjön, hisz tudja: feledékeny. Így aztán később nem találja, keresgél, kutatgat, s közben azt hajtogatja, hogy ellopták, na ugye hogy ellopták. De ha sikerül állandó helyre tenni is, akkor is megeshet hogy nem találja, mert már nem emlékszik, hogy mi volt a fix helye.

Aztán ha megtalálja, akár azt is kimondja, hogy "na, milyen hülye vagyok". De olyan is előfordul, hogy azt halljuk tőle - "hát nem visszatették...?"

A legjobb, ha valamit eltűntnek gondol - segítünk keresni. Ha megtaláljuk nagyon jó, mert örülni fog neki, ha nem - akkor egy idő után közöljük vele lazán, nyugodtan, magabiztosan, hogy majd magától előkerül. Úgy szokott az lenni. Erre a mondásra általában valahogy emlékeznek a legtöbb esetben. Főleg, ha még legyintünk is hozzá egy kicsit.

Egy negyedórás keresgélés után már úgyis örül, ha leülhet egy cseppet pihenni.

Fotó: Pixabay

Megjegyzések