Miért tipeg-topog sokszor értelmetlenül?

 

Nem értelmetlen az, csak mi nem értjük...

Tudni kell, hogy a demens beteg akár már a folyamat elején, az enyhe demencia idején nem tudja úgy kifejezni magát, mint régen.
Nem találja a szavakat, sokszor rossz kifejezést használ, s ha néha nem értjük meg, akkor akár egy idő után úgy is dönthet, hogy jobb ha minél kevesebb dolgot "köt az orrunkra", úgyse értjük meg.  
Ez persze nem csoda, mert nem azokat a szavakat mondja, amik szükség szerűek lennének.
Ha toporog, akkor egy biztos: nyugtalan. 
Ilyenkor érez valamit, amit igazából már nem tud meghatározni. Valami hiányzik, valami kellene, valamire szükség lenne, de nem tudja közölni, hogy micsoda. 
Lehet  csak szimplán izgatott, de elképzelhető hogy melege van, ha hűvös az idő akár fázhat is. Ezeket a dolgokat pillanat alatt ellenőrizhetjük. Ha melege van (izzad) jöhet egy vékonyabb ing, vagy blúz, ha fázik (megborzong, hűvös a bőre, esetleg libabőrös) - felvesz egy  kardigánt, esetleg egy kendőt. Ha ez volt a probléma, akkor rövid időn belül meg fog nyugodni. 
Sokszor toporognak ha WC-re kellene menni - anyósom mikor pelenkás volt akkor is tötyögött - megkérdezhetjük, hogy nem ez-e a probléma, de ne úgy érdeklődjünk, hogy menni kell-e mondjuk a mosdóba, vagy az illemhelyre, mert lehet hogy nem tud mit kezdeni a kifejezésekkel. Gondolkozzunk az ő fejével, s konkrétan kérdezzünk rá mit akar. Azt a szót használjuk mindig, amit ő is használ, vagy használt eddig.
Étkezések közeledtével előfordulhat, hogy éhes a beteg, de ugyanúgy szomjúság is lehet a háttérben. 
Az is adódhat hogy ijedség van a háttérben, vagy netán ideges valamiért. Volt olyan a betegünknél, hogy órák hosszat totyogott, míg meg nem érkeztem, mert állítólag valamit mondani akart. De mikor ott voltam egyszerűen csak lefeküdt az ágyba és nézte a tévét.
Ami érdekes, hogy tipergés-toporgás előfordulhat akkor is ha fáradt. Mint ahogy gyerekeknél is gyakori, az ő esetükben sem ritkaság, sőt. 
Ha már itt az alvásidő, akkor próbáljuk meg rávezetni - feküdjön egy picit le. Egy kicsit pihenget, aztán kezdődhet minden előlről, utána már nemsoká jön a fia, vagy következik az uzsonna, kimegyünk egy kicsit az udvarra, vagy elmegyünk sétálni... Valami kellemes dolgot, amiért érdemes bebújni az ágyba pihenni. 
Nálunk gyakori volt, hogy akkor toporgott anyósom amikor eszébe jutott olyasmi, ami izgatta, vagy próbált valamire visszaemlékezni.  
Hagyjunk neki időt - de pár perc múlva próbáljuk meg a figyelmét elterelni. Egy kis kedvességgel, egy jól irányzott kérdéssel általában sikerül.
Fotó: Pixabay

Megjegyzések