Miért kell megértenem? Engem meg nem ért meg senki...

 


Részint - tartozol neki annyival, ha már gondozod, tudni akarod mi zajlik le benne. Másrészt pedig ha megismered, tudsz gondolkozni a fejével Neked lesz könnyebb.

Mondok egy példát más értelemben, hétköznapi szinten, más területen.

Van egy pár, ahol az asszony átlagember, a férfi infantilis. 

Ha a nő nem tudja a párjáról ezt, csak azt látja hogy mindent magának akarna a férje, minden tevékenységre meg kell kérnie, sőt akár százszor is megkérnie, és lehet hogy akkor is elfelejtődik a dolog, a problémákat nem megoldani igyekszik, hanem menekül előlük és lehetőleg a szőnyeg alá söpri, nem tervez előre, csak él a mának, stb., előbb-utóbb vircsaft lesz belőle, jön majd a házisárkányosdi.

Ha viszont a pár "felnőtt" tagja ismeri férje problémáját, tudja róla hogy infantilis, aminek az az oka, hogy gyermekkorában minimum két alkalommal olyan komoly lelki problémája volt, ami nem lett lerendezve, megoldva, átbeszélve, kibeszélve, rendbe téve - akkor képes lesz a fejével gondolkodni, és megértővé válik, tudja hogyan kell onnantól a párjával bánni, hogy jobb legyen mindkettőjüknek.

Na, pont ez a helyzet a demenciával kapcsolatban is.

Azért kell tudnunk, ismernünk a másikban lezajló dolgokat, ismernünk az okokat, és a lefolyást, tudni hogy mit miért csinál - hogy onnantól együtt tudjuk tenni érte, hogy jobb legyen. 

"Biztos, hogy tényleg tudok majd mindig a fejével gondolkodni? " - Elsőre nem valószínű. Mint annyi minden az életben - ennek a megoldása is a megfigyelésen alapul. Elsőre lehet hogy nem jössz rá, hogy nála a hálóing derék alatti gyömöszölése, morzsolása azt jelenti, hogy pisilnie kell. Lehet hogy mellé trafálsz, és akkor az alsóba megy. De innentől kezdve viszont már szinte rutin lesz - először még bizonytalanabbul, később már tapasztaltan - mit kell tenned ebben a helyzetben. Idővel rájössz, hogy mondjuk ha a köntösén a gallért fogdossa, akkor épp éhes. Ha játszik az alsó ajkával, akkor szomjas, ha a haját turkálja tötyögés közben akkor meg nagy eséllyel fáradt. Ezek majd idővel összeállnak - ha figyelsz rá, idővel megérted saját nyelvét. A lényeg, ha eleinte nem megy ne hibáztasd se őt, se magadat. Mindkettőtöknek nehéz, viszont te vagy az, aki tehet a probléma megoldásért. Neki már nem megy, te meg majd idővel beletanulsz. 

Ő semmiképp nem tehet arról, hogyha téged nem értenek meg. Ő is egy áldozat, sőt nagyobb áldozat, mint te. 

Neked kezedben van a lehetőség, hogy könnyebbé tedd az életed, sajnos ő pedig benne él a problémában, és bármit tesz ellene legfeljebb lassíthat, de jobb már nem igazán lesz.

Fotó: Pixabay


Megjegyzések