Időjárási frontok - és demencia

 


Édesanyám óvónő volt annak idején, így már gyermekként a fejembe vésődött, hogy az időjárási frontok, gyerekkorban főként inkább az időjárásváltozások  határozott tüneteket okozhatnak.

Sosem felejtem el, amikor szeles, viharos idő jött - mindig egy nagy sóhajjal indult munkába - "ma meg lesznek kergülve a gyerkőcök" megállapítással.

Azóta már tudatosult bennem, hogy az időjárásváltozás, frontok - nem csak a gyerekekre, hanem az idős, beteg emberekre is erőteljes hatással vannak. 

Akkor, mikor történnek a dolgok nagy eséllyel nem gondolunk ilyesmire - pedig ha előre felkészülnénk rá, nem érhetne váratlanul az izgatottság, levertség, vagy akár az agresszió hirtelen megjelenése. 

Ezért jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen front mit okoz gondozottunknál - így lélekben már előre felvázolhatjuk az esetleges történéseket, és a megoldásra koncentrálhatunk, nem aktuális sebeinkre.

Furcsa kimondani, sokan nem hisznek benne, de anyósom még a teliholdat is megérezte. Olyankor az alvásával voltak problémák, ami nagyjából 3 napig tartott. Míg tudatánál volt, de már beteg - erre ő is rájött, nagy sopánkodással vette tudomásul, hogy már megint jön a telihold, és pár napig nem jön álom a szemére egykönnyen.  A három nap letelte után viszont ismét helyreállt minden.  

Ugyanez a helyzet a frontokkal is, egy idős, főleg beteg embernél nem egy napig tart a fronthatás, hanem érkezése előtt akár már 1-2 nappal galibát okozhat. 

Hidegfrontnál főleg görcsei lehetnek a betegnek, de előfordulhat, hogy ízületei sajognak, mellkasi nyomásérzés léphet fel, a vérnyomás magasabb lehet az átlagnál, sőt ingadozhat - ilyenkor jobb a pihenésre koncentrálni, hogy megelőzzük a komolyabb, már orvosi problémákat. 

Azt nyilván mindenki tudja magáról, hogyha bármi gond van az egészségével, nem érzi igazán topon magát, nagyobb eséllyel lesz ingerlékeny. Olyankor elég ellenni, nemhogy még mások ilyen-olyan dologgal "szórakoztassák".

No, így van ezzel a beteg is, úgyhogy próbáljunk meg ebben az időszakban még együttműködőbbek, még elnézőbbek lenne. És tereljük a figyelmét kedvenc időtöltéseivel, rokonlátogatással - amennyire csak lehet.  Ez számunkra is hasznos - nyilván valamilyen szinten mi is megérezzük az időjárási frontokat, hisz a leterhelt ember - márpedig azok vagyunk - sajnos érzékeny erre. 

Állítólag melegfrontnál aluszékonyabbak az emberek, nálunk ez pont fordítva jött be. Hidegnél szunyált volna egész nap akár, melegfrontnál meg fent járkált, totyogott, gyűrte sokszor a köntösének alját.  De ha figyelmesek vagyunk, akkor azt hogy melyik front vált ki kellemetlenebb tüneteket 2 hét alatt kitapasztalhatjuk. 

Még megterhelőbb a tavasz és az ősz - ilyenkor egymást kergetik a változások. Egyik front jön, a másik megy - kifejezetten leterhelő időszak. 

Próbáljuk meg a beteg alapbetegségeit minél jobban kordában tartani - és akkor nem lesz annyira  fárasztó. 

Bármilyen szélsőség is kiválthat idegességet, akár agressziót is. Hosszan tartó nagy meleg, vagy épp az ellenkezője, hideg és fázás - senkinek sem kellemes, ők meg sokszor nem is igazán tudják hogy mi a probléma, csak azt érzik hogy sehogy sem jó. Ilyenkor nekünk kell tudni a megfelelő lépést, vagy öltözünk, vagy pedig jóval lengébben leszünk. Állott vizes borogatás, egy kis zuhanyozás, esetleg egy lavór víz - lábat hűteni. Hidegben pedig jó szolgálatot tesz egy köntös, kerekes székben egy pléd, vagy csak simán egy meleg zokni, egy meleg pulcsi. 

Ne kapdosson be demens betegünk bármire gyógyszert, csak ha más módszerrel nem tudunk segíteni. 

Fejfájáskor sokszor hasznos egy pohár víz elkortyolgatása, vagy ha a kutacsi részen mutatóujjunk ujjbegyével nagyjából 6 másodpercig erőteljesen megnyomjuk a területet, aztán várunk kb. ugyanannyit, majd kétszer ismételjük. Legtöbb esetben minimum enyhülést érhetünk el, és bizony sokszor teljesen ki is áll a fejfájás. Nem azonnal, pár percnek el kell telnie. 

Ősszel-télen-koratavasszal jóval többször jöhet a morcogás, ingerültség, ráadásul fáradékonyabbak is. Ilyenkor a legjobb, ha a lakás jól megvilágított, hogy legalább a kieső fény egy részét pótoljuk. Ne hagyjuk, hogy félsötétben bóklásszon egész nap, vegyünk energiatakarékos égőt, azt nyugodtan felkapcsolva hagyhatjuk reggeltől késő estig. 

És igen....viharos, szeles időben pedig akárcsak a gyerekek - minden demens ingerlékenyebb. Nincs ebben semmi, mi is azok vagyunk, csak egy egészséges ember ura önmagának, nem látszik meg úgy rajtunk, mint a betegen, aki problémája miatt már főleg csak ösztönösen viselkedik. Ezt tartsuk szem előtt - sokkal könnyebb lesz túllenni a bajokon, napokon.

Fotó: Pixabay

Megjegyzések