Hogy válasszál gondozót, gondozónőt?

 


Persze, ha megteheted - hisz ez csak akkor lehetséges, ha saját zsebre alkalmazod.

Azt tartsd mindig szem előtt - nem csak beteg hozzátartozód ápolására kiszemelt szakember kiválasztásánál igaz - higgy az első benyomásnak. Persze ne az első pillanatnak, hanem az első pár perc után kialakult véleményednek.

Később már, ahogy mind több idő telik el - elindulhat a színjáték, és mi is jobban megtaláljuk az esetleges problémákra a magyarázatokat...

Ha gondozót keres, akkor  az embernek van egy körvonalazott elképzelése.

Legyen mondjuk fiatal, beszédes, mert biztos az lenne jó a mamának, ha csacsognának körülötte. Nem árt, ha nyugodt természetű és persze ne legyen húsz kilós, hisz néha akár a fizikai erejére is szükség lehet. 

No és - jó ha tud főzni néha, ha megkíván a beteg valamit összedobhatja. 

Nem árt, ha első pillanatban is szimpatikus - viszont ez nem alapfeltétel. Fontosabb az emberség, és a "töltet". Ha hármasban találkoztok - mert hát igazándiból úgy kellene - akkor figyeld a reakciókat, és a kommunikációt, testbeszédet. 

A beteget nyilván ismered, félmondataiból is le tudod szűrni hogy érez.

A gondozót viszont most látod először, nagy eséllyel el akarja magát adni. 

Ha ennek ellenére tud természetesen viselkedni, nem kedveskézi, aranyoskázza, drágámozza túl a mondatait az jó pont. Nem csak azért, mert  a mama azzal a sok jelzővel úgysem tud mit kezdeni, hanem azért is - mert egy ismeretlen ember még nem lehet aranyos, nem kedves, nem drága, tehát a leendő ápoló ilyenkor nem saját magát adja, rájátszik. 

Fontos, hogy a beteg hogy tud vele beszélgetni, megnyílik-e neki, vagy csak elnézi hogy ott van. Ha nyíltan a szemébe néz, és egyszer-egyszer el is mosolyítja magát, az bizony nagy pirospont. 

Figyeld meg a jelentkezőt - beszélgetés közben hogy ül, és persze a betegre is pillanthatsz néha.

Ha a gondozó úgy fordítja a széket, és ő is úgy foglal helyet, hogy a gondozott felé nézzen, karjait sem a mama, sem az ápoló nem rakja keresztbe, lehetőleg a lábat sem - beszéd közben nem piszkálgatja az arcát, haját, hangja nyugodt, nem túl halk, de nem is káráló, röviden, tömören, lényegre törően fogalmaz, esetleg a beteg felé egy önálló bemutatkozásra is futja, és neki...a betegnek mondja, nem neked - van esély, hogy megtaláltad az embered.  

A kor szinte lényegtelen. Lehet egy fiatal is jó szakember, és egy idősödő is - nem ez a fontos, hanem hogy szakmailag hol tart (nem feltétlen végzettségen múlik) és Ember-e. 

A főzéstudomány pedig  - ha csak nem 24 órás gondozást kérsz - nem, mert ha kialakítanak egy megfelelő menetrendet, rendszert, akkor nagy eséllyel nem lesznek plusz óhajok-sóhajok. A legalapvetőbbeket pedig, ami egy demens betegnek nasizáshoz eszébe juthat - nyilván ő is tudja. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések