Térben és időben nem orientált...

 


Ha valaki nem orvos, nem pszichológus, és más egészségügyi végzettsége sincs, akkor egyik-másik kifejezés, amit egy szakorvos használ, vagy netán a zárójelentésen olvasunk - igazi ákom-bákomnak tűnik. Viszont, hogy megértsük a folyamatot - illik velük tisztában lenni. 

Egyik legfontosabb ezek közül ez a bizonyos "térben és időben nem orientált, vagy dezorientált szóösszetétel.

Ha ismerősödön, családtagodon azt látod, hogy furcsán bizonytalanná vált, nem igazán tud döntéseket hozni, sokszor kimegy a fejéből, hogy a hét ezen napján évek óta rendszeresen találkozik a sógornőjével, vagy elfelejti kiváltani a gyógyszerét, akár már a gyógyszeres dobozában csoportosítani sem képes, fürdőszoba helyett a WC-be, vagy a konyhába megy, ha bemegy - fogalma sincs, hogy mit akart ott, vagy netán látogatóból, vagy kórházból hazaérve nem biztos benne, hogy hazaérkezett, vagy a boltból hazajövet mondjuk arról mesél, hogy lent hirtelen azt sem tudta hol van, és hirtelen be sem ugrott neki, hogy melyik házban lakik - akkor kezdj el gyanakodni, nem biztos, hogy sima szórakozottságról van szó.

Gyakran előfordul, hogy egy idő után már milliószor le kell ellenőrizniük, hogy mikor érkezik a nyugdíj. Igazából nemhogy a napokkal nincsenek tisztában, hanem sokszor a hónapokkal, évszakokkal sem. A régen fél életét kertészkedő ember mára elhiszi azt, hogy áprilisban lehet magyar földiepret venni, vagy hogy a márciusi újkrumpli szabadföldben termett. 

Nem tudja mikor kell bevenni a gyógyszereit, mikor kell az inzulin. Lehet, hogy akár fújja is fejből az időpontokat, de hogy az az időpont mikor jön el, azt már nem tudja.  Ha bármiben egy-két perces késés történik, azt már úgy éli meg, mintha teljesen magára hagytad volna. És akár a reggeli gyógyszert simán felkeveri az estivel, de egyszerre is beveheti őket. 

Előfordulhat, hogy lakását már nem érzi sajátjának, simán megeshet, hogy meggyanúsít, kiraktad a sajátjából és most egy teljesen más helyen kell élnie az életét. Nem kell hozzá sok dolog, elég, ha elpakolod a felhalmozott limeket-lomokat, vagy egy-két bútort arrébb tolsz. 

Ezek a tünetek fokozatosan, lassacskán is kialakulhatnak. Eleinte fel sem fogod mi történik, csak apránként tisztul a helyzet, hogy valami nem olyan már a papával, mamával, mint régen.

Ám ha hirtelen történik, akkor mindenképp gyors orvosi segítség szükséges, mentőt kell hívni.

Fotó: Pixabay/Geralt

Megjegyzések