Mivel előzhetjük meg, vagy késleltethetjük a demencia kialakulását?

 


Megelőzni teljes biztonsággal semmivel sem lehet, de azért vannak a kezünkben aduk ezzel kapcsolatban. 

Kerüljük a stresszt - persze ezt könnyű kimondani, de amennyire csak lehet próbáljunk munkánk mellett elég időt fordítani kikapcsolódásra, pihenésre. Ha munkánk megengedi, akkor dologidőben is relaxáljunk időnként!

Próbáljuk meg dolgoztatni agyunkat - fejtsünk rejtvényeket, játsszunk társasjátékkal, logikai játékkal, vegyünk egy ezer darabos puzzle-t, és rakjuk ki. Ha sikerül, jöhet a következő. Olvashatunk könyveket, tanulhatunk verseket, vagy például nyelveket. Kiváló agytorna.

Táplálkozzunk egészségesen, és figyeljünk a megfelelő mennyiség folyadékfogyasztásra. Lehetőleg ne szörpöt, kólát, hanem vizet igyunk. Minél kevesebb zsíros étel legyen az asztalunkon, és cukorból is csak annyit vegyünk magunkhoz, ami feltétlenül szükséges. Ne süssünk zsiradékban, és ha tehetjük vitaminok helyett inkább zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. 

Fontos a mozgás is. Ha csak naponta legalább fél-háromnegyed órát gyalogol, már sokat tett egészségéért. De ha eléri a napi 5 km-t, az már tényleg valami. Persze ezen kívül bármilyen olyan sporttevékenységet végezhet, ami erőnlétének megfelelő. 

Ha dohányzik - tűzze ki célul a leszokást, és a túlzott alkoholfogyasztás sem igazán követendő. Persze időnként egy sör, egy pohárka bor - akár még hasznos is lehet. 

Elmélkedjen el azon, milyen tevékenységet próbálna ki szívesen, van-e olyan elfoglaltság, amivel szívesen ütné el szabadidejét. Miért ne próbálna ki új dolgokat? Kirándulás, rajzolás, festés, kézimunka, tánc - bármi, ami önnek örömet szerez csak hasznos lehet.

Fotó: Pixabay/Pasja1000

Megjegyzések