Mik azok a kognitív képességek, s mi közük a demenciához?


Ha demens beteg kerül a családba több olyan kifejezéssel szembesülünk, amit nagy eséllyel addig nem használtunk. 

Azt már a betegség legelején megtudjuk könyvekből, netről, de akár orvosi szakvéleményből is, hogy a demencia részint a kognitív képességek hanyatlását jelenti. 

Ok, de ez egyáltalán mit jelent ez, mi fog kevésbé működni?

A kognitív képességek valójában a tanulás lehetőségét takarják. Ha képesek vagyunk a tanulásra, akkor megértünk, felfogunk, érzékelünk, érzünk.... Ha ezekkel a képességekkel nem rendelkezünk, vagy csak "csökkentett üzemmódban működnek" akkor továbbiakban alkalmatlanok leszünk a tanulásra.  Lényegében minden beletartozik, amit pici korunktól elsajátítottunk -  a nyelv használatát, a számolást, kombinációs készséget, tervezési készséget,  a figyelmet, az emlékezetet. Gondolkodással ismerjük meg a körülöttünk lévő világot, a valóságot. Nyilvánvaló, hogyha e terület sérült - akkor az kihat mindenre. 

 Van közvetlen, és közvetett kognitív folyamat. . Meglátsz valamit, azt érdekesnek tartod, és ezért megfigyeled. Ez a közvetlen megismerés. A közvetett már az emlékezetre épül, és az agy tornáztatására. A régebben megfigyelt dolgokat vissza tudjuk idézni, el tudunk képzelni sok mindent - pont az emlékezet általi tapasztalatokra alapozva, és át is tudunk gondolni történéseket utólag, de előre is - ehhez már logikai képesség kell. 

Senkinek sem fejlett egyformán mindegyik képessége, de ha a legtöbbel gond van, akkor az már gátol bennünket mindennapi életvitelünkben is. 

A demencia egy olyan betegség, pontosabban tünetegyüttes, amikor több terület sérül, és nincs javulás, csak rosszabbodás. Fokozatosan, vagy folyamatosan. Attól függően hogy melyik fajta demenciával állunk szemben. 

Fotó: Pixabay/geralt

Megjegyzések