Mi az az RBD?

 

Mi az az RBD? Az alvási rendellenesség kellemetlen mind az alvóra, mind a környezetére nézve. De nem ez a legrosszabb...

Az RBD egy rövidítés, lényegében REM viselkedési rendellenességet jelent.

No igen, de mi az a REM?

A REM alvásunk azon fázisa, amikor nagy eséllyel álmodunk, ilyenkor izmaink elernyednek normális esetben, szerveink nyugisabban működnek, viszont a szemünk az dolgozik, ilyenkor gyors szemmozgást figyelhetünk meg. 

Az RBD tehát ebben az alvási fázisban fellépő rendellenességet jelenti. 

Ez pedig kellemetlen mind a rendellenességben szenvedőnek, mind annak, aki vele él.

Az első alvási fázis nagyjából másfél óra, utána következik a REM-fázis, ami ismét nagyjából ennyi időt emészt fel.  Ez alatt az idő alatt aki RBD-vel él zavaros álmokat él meg, így alvás közben remeg, rángatózik, dobálja magát, rúghat, kiabálhat, beszélhet, erőteljesen forgolódhat. 

Ezzel az a gond, hogy viselkedésével saját magát és környezetét is veszélyezteti - természetesen tudta nélkül. Hisz önmagának és alvótársának is sérülést okozhat.

Főleg középkorú férfiak problémája ez, és szerencsére nem gyakori. a lakosság mindössze fél százalékát érinti.

Az orvosok úgy gondolják, hogy az agy terület egy parányi részének gyulladásáról van szó. 

Ezt a  problémát mi is megéltük, és hiába ott volt előttünk minden tünet - valójában a kutya hívta fel rá a figyelmet.

A beteg rúgkapált álmában, ezt tudtuk már az állapot  tudatosulás előtt jó egy hónappal is. 

Aztán jött egy olyan időszak, amikor a kutya képtelen volt végig aludni az éjszakát, félt, állandóan gazdáját figyelte, de csak éjjelente. Közben pedig engem keltegetett. Csakhogy akkor még azt hitt, hoükgy egyszerűen unatkozik, és leszidtam őkelmét.

Aztán elérkezett egy jó egy hónappal későbbi időpont, amikor a kutyus ugyanúgy nem tudott aludni, én nyugtatgattam, s ekkor elkezdődött a remegős, testdobálós, beszélős fázis. S közben a kutyus piszkálgatott, hogy figyeld.

Ekkor állt össze a kép. 

S hogy miért fontos ez? 

Mert más neurológiai kórképekkel állhat összefüggésben, és bizonyos  antidepresszánsok is okozhatják a tüneteket. Ha ilyet szed a beteg érdemes az orvosához fordulni. 

De enélkül is, mert egyrészt nem tud nyugodtan pihenni, ami alap állapotára is kihatással van, ráadásul egész környezete  kikészül az elégtelen alvástól, az éjszaka folyamán többször megszakított alvásfázistól - és persze mindenkit veszélyeztet akaratlan sérülés. 

Jó tudni, hogy aki REM viselkedési rendellenességben szenved, annak nagyobb az esélye Parkinson-kórra, attól kisebb mértékben ugyan -  demenciára is. 

Hogy pontosan mi okozhatja az ügyben megoszlanak a vélemények. Nyilván hozzájárulhat napközbeni feszültség, fel nem dolgozott problémák, fáradság, túlterheltség, felgyülemlett energiaszint, és azok a bizonyos  antidepresszánsok, amikre persze sok esetben szükség van - meg kell találni az egyén számára megfelelőt. 

Fotó: Pixabay


Megjegyzések