Mit jelent : mentális?

 

Azt szinte mindenki tudja, hogy a demencia egy mentális betegség

Azt mindenki tudja, mint a demenciát is...Nem? Olyan lelki...izé....

Igen is, meg nem is...

Ha mentális állapotról beszélünk, akkor oda tartozik minden az agyban zajló dolog. Tehát a

gondolkodás, hangulat, az érzelmek, az emlékek, és ezek összefüggése. 


Ha ezekkel minden rendben van, akkor mentális egészségről, ha valami részterülettel gond van, akkor mentális betegségről beszélünk. 
 Amennyiben valaki mentálisan egészséges, akkor biztos, hogy elégedett önmagával. 
Ez nem azt jelenti, hogy tökéletesnek képzeli magát, hanem inkább olyan szinten, hogy elfogadja önmagát olyannak, amilyen - jó, s gyengébb tulajdonságaival együtt. 

A külvilág felé nyitott - ez sem azt jelenti, hogy jöhet bárki, mindenkivel haverkodunk - hanem nem zárkózik el másoktól, figyel rájuk, próbál nekik megfelelni de csak olyan szinten, ami számára elfogadható. 

Lehetőségeit tehetségétől mérten kihasználja. Nyilván nem sikerül minden kihíváson sikeresen túllennie, de ezeket tanulságként fogja fel, a kudarctól nem visszafordul, hanem előre megy. Újra próbálkozik, vagy más területen próbálja ki magát. 

 A mentálisan egészséges ember gondolkodása, cselekedetei általánosságban nézve helyesek. 
Míg a mentálisan beteg ember sok esetben erre képtelen. Viselkedése környezete számára sokszor érthetetlen, normál kapcsolattartásra képtelen, érzelmi egyensúlyából kibillen, sok betegségnél egyszerűen nincsenek is érzelmei. 

   Mentális betegség a demencia és az Alzheimer-kór is (állapotnak is nevezzük), hisz minden terület, ami a mentális egészséget szolgálná sérült - egyedül az érzelem az, ami a legvégsőkig megmarad. Tud szeretni, sokszor szomorú, fél, örül.... Ezek nagyon fontos dolgok..... 

 Sajnos minden más - gondolkodás, logika, tanulási képesség, emlékezet, alkalmazkodó képesség stb. olyan szinten sérült, hogy az illető számára fokozatosan - de idővel szinte teljesen megszűnik a külvilág. De ez a demencia legvégső időszaka.
Fotó: Pixabay

Megjegyzések