Mit jelent? - Agnózia

 

Demens beteg ápolójaként sokszor olyan kifejezésekkel ismerkedünk meg, amikről előtte akár nem is hellottunk.

Ha beszélünk demens betegünk orvosával - előfordul, hogy szakkifejezéseket használ. 

Ilyenkor nem árt, ha tisztában vagyunk nagyjából ezek jelentésével, hisz így tudjuk elmondani a problémával kapcsolatos saját tapasztalatainkat. 

Hisz az igazán nagy dolgok nagyrészt otthon történnek...

Az agnózia egy állapot, amikor a beteg embernek érzékszervei épek lényegében, tehát nagyjából jól hall, jól lát, tapint, jól működnek a szaglószervek, és az ízleléssel sincs semmi gond - mégsem észlelik jól, és nem ismerik fel a dolgokat, embereket.

Ha ez a probléma fennáll, akkor fordulhat elő hogy az az étel, amit úgy szeret ahogy mindig is elkészítettük hirtelen ízetlenné válik számára, a bőre tiszta száraz szerinte, pedig a valóságban olyan, mint egy újszülött bőre, a szobájában állandóan recseg valami, a folyosón egy nagy gödör van, pedig az csak egy minta a padlószőnyegen, nem ismeri fel a környéket, mikor kinéz az ablakon, vagy fogalma sincs kivel beszélget éppen telefonon, de akár személyesen is. 

Persze ezek a problémák nem egyszerre lépnek fel, és nem is mindenkinél az összes, de valamelyikkel biztos találkozunk a betegség folyamán, és fokozatosan többel. 

Mint minden tünete a demenciának ez is agykárosodás eredménye. Épp ezért, hogy milyen észlelési problémák jelennek meg attól függ, milyen területet érint az agyban a trauma.

A demenciában legtöbbször a vizuális agnózia jelenik meg, ezzel a problémával szinte minden betegnél előbb-utóbb találkozhatunk. Főleg tárgyakat, és addig ismerős arcokat nem tudnak beazonosítani. 

Fotó

Megjegyzések