Hogy hagyjuk el a nyugtatókat?

 

Mert hogy demens betegeknél a legtöbb orvos nem javasolja a megszokott kemény nyugtatók szeedését

Érdekes, hogy ez a téma majd minden demens betegnél előbb-utóbb "elérkezik". 

Pusztán persze azért, mert minimum a kezdeti időszakban elkezdik szedni akár orvosi javallatra, akár szomszédi segítséggel valamelyik nyugtatót - legtöbbször a Xanax, vagy a Frontin jön szóba. Ezek "ugyanazok", csak a származási helyük más. 

Lényegében érthető hogy szedik, hisz ők már tudják hogy valami nagyon nincs rendben, ezzel lényegében minden demens tisztában van a legelején. 

Már nem megy úgy az olvasás, kezd lassulni, a számlák összeadása gondot okoz, mindig elfelejt valamit - de még olyan szinten van, amikor a problémákat jól palástolja a környezet elől. 

Ez a palástolás viszont terhet jelent, ami mind jobban igénybeveszi az idegrendszerét. Jópofát vágni a dolgokhoz, mikor sokszor az egész napot inkább átsírná egy párnán, és ki sem dugná az orrát a szobájából.

Így aztán felhívja a dokit, vagy szól a szomszédnak, hogy nem tudná-e esetleg megdobni csak egy levélkével abból a csodaszerből. A lényeg, hogy valami sikerül. És ráadásul segít is. 

Idővel aztán emelni kell az adagot, mert csak előjön az az állandó önmarcangolás, és az éjszakák sem úgy telnek mint régen, sokat forgolódik. 

Aztán mikor már a környezet is észreveszi, és elkerül betegségével orvoshoz - nagy eséllyel arra a következtetésre jutnak, hogy a legjobb lenne ezeket a szereket sürgősen letenni. De persze van olyan is, amikor rokonok unszolására próbálkozik, merthogy amúgy is veszélyei vannak idős korban szedésének, ráadásul a demencia folyamatára sincs jó hatással.

Így aztán általában próbálkozik - méghozzá nem vacakolva, hanem azonnali eredményt várva. Lerakja hirtelen az egészet. Aztán jön mindenféle tünet - de persze nem lehet meggyőzni, hogy ez bizony elvonási tünet. Azt mondta Piroska, Kati, vagy bárki hogy ezzel nem szabad vacakolni, nem szabad szedni - úgyhogy ő bizony tovább egy pillanatig sem. 

Na, ebben a dologban nem szabad engedni. Mindkét szernek olyan elvonási tünetei vannak, ami egyáltalán nem hiányzik még egy egészséges embernek sem, nemhogy egy leépülőben lévőnek. A hirtelen leállással többet árt szervezetének, mint használ. 

Ha tudod, hogy orvosi ajánlás szerint meg kell válni ezektől - vagy akár keményebb - antidepresszánsoktól, akkor valami más indokkal, de vedd kezedbe a gyógyszeradagolást, és ellenőrizd is a bevételt. 

Nem szabad nagyon elhúzni sem ezt az időszakot, de ne is csináld túl hirtelen. 

Ha nem szedi túl nagy adagban, mondjuk reggel-este egy szem 50-est, akkor simán megtehetitek, hogy negyedelitek a szemeket, és egy hétig háromnegyedet kap este, és ugyanennyit reggel. Következő héten már csak felet, és szépen így mentek lefele. Aztán  befejezésképpen jöhet egy olyan hét, hogy egyik nap kap még negyed szemeket, másik nap nem. Eljön az az idő, amikor már el is felejtődik, de ilyenkor már simán bevethető az is, hogyha azt mondja - ő most nagyon ideges ám, és olyan jó lenne ha egy kis nyugtatót adnál - felajánlod szépen, hogy főzöl kettőtöknek egy jó kis ciromfű teát és szépen elkortyolgatjátok - együtt. Csodákra képes. Nem is a tea, hanem az együttlét, és a beszélgetés.... Még így - demensen is. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések